Contacteaza-ne acum !
Cesiune parti sociale
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale catre una sau mai multe persoane, care astfel vor dobandi calitatea de asociati. Transmiterea partilor sociale se poate face intre asociatii firmei dar si catre terte persoane.
Cesiunea partilor sociale intre asociati presupune:
- aprobarea cesiunii in cadrul adunarii generale a asociatilor;
- incheierea unui contract intre asociatul cedent si asociatul cesionar;
- inscrierea cesiunii in registrul asociatilor societatii;
- inregistrarea cesiunii in Registrul Comertului in vederea opazabilitatii fata de terti
Cat dureaza cesiunea de parti sociale?
Durata procedurii difera dupa cum cesiunea partilor sociale se efectueaza intre asociati sau catre persoane din afara societatii.
Astfel, in cazul in care partile sociale se transmit catre unul dintre asociati, durata procedurii este de aproximativ 5 zile lucratoare de la data inregistrarii dosarului la Registrul Comertului.
In situatia in care, insa, cesiunea se face catre o persoana din afara societatii, durata procedurii poate ajunge chiar pana la doua luni.
In cazul al doilea dureaza atat de mult pentru ca aceasta procedura cunoaste doua etape. In prima etapa se intocmeste o hotarare de cesiune care se publica in Monitorul Oficial. De asemenea, Registrul Comertului are obligatia legala de a transmite in format electronic hotararea de aprobare a transferului catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si subunitatile acesteia, in termen de 15 zile de la data mentionarii in Registrul Comertului. Dupa 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, urmeaza a doua etapa, in care se inregistreaza dosarul cu celelalte documente necesare cesionarii. In acest interval orice persoana interesata (in special creditorii societatii care pot fi prejudiciati prin hotararea asociatilor privitoare la cesiunea de parti sociale) poate formula o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige, dupa caz, societatea sau asociatii fie la repararea prejudiciului cauzat, fie la la atragerea raspunderea civile a asociatului care doreste sa transfere partile sociale.
In situatia in care nu s-a facut nicio opozitie, cesiunea de parti sociale va opera la expirarea termenului de opozitie sau daca a fost formulata o opozitie, la data comunicarii respingerii acesteia.
Servicii oferite de catre R&AI CONSULTING, în vederea înfiintari firmei:
- redactarea tuturor documentelor necesare cesionarii de parti sociale,
- depunerea dosarului la Registrul Comertului,
- ridicarea documentelor de la Registrul Comertului si inmanarea acestora catre asociati