Contacteaza-ne acum !
Majorare/reducere capital social
Capitalul social este expresia valorică a aporturilor asociaţilor şi este înscris în contabilitate la pasivul bilanţului. El variază în funcţie de forma juridică a societăţii şi de obiectul de activitate al acesteia. Capitalul social este format din suma aporturilor reunite ale asociaţilor şi se mai numeşte capital nominal. În schimbul aporturilor, asociatii primesc de la societate parti sociale. Capitalul social este un concept juridic şi contabil, este un nomen juris, constant pe toată durata societăţii, cel puţin pănă la modificarea actului constitutiv.
Majorarea capitalului social este o procedura pe care o pot aplica societatile pe actiuni (SA), societatile cu raspundere limitata (SRL), intreprinderile listate la bursa sau in cazul in care majorarea se face prin aport de bunuri imobile (terenuri) ori bunuri mobile.
Majorarea capitalului social se poate face si prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia. Trebuie, insa, sa facem o distinctie. Aceasta metoda este o sursă total diferita de aportul în creante.
De asemenea, in cazul SRL-urilor, daca doriti sa schimbati numarul de asociati, ati putea alege varianta majorarii de capital social in locul celei de cesiune de parti sociale. Aceasta varianta este mai ieftina si are o durata mai mica.
Pentru mai multe detalii, nu ezitati sa ne contactati!
Asa cum se poate face o majorare de capital, se poate ajunge si la o reducere de capital social.
Factorii care pot impinge o companie sa procedeze la reducere de capital social sunt: activitati deficitare a societatii sau unele conjuncturi nefavorabile. Societatea ajunge, astfel, la pierderea unei parţi din activul patrimoniului sau.
In alte cazuri, insa, capitalul social avut in vedere la constituirea societatii se poate dovedi prea mare faţa de nevoile activitatii societăţii. Intr-o asemenea situaţie, pentru a asigura echilibrul intre activul şi pasivul patrimoniul socitatii, asociaţii pot reduce capitalul social al societatii.
Reducerea capitalului social se poate realiza in condiţiile art. 204 din Legea nr. 31/1990, adica prin hotararea adunarii generale a asociaţilor, constatata printr-un inscris în forma prevazuta de lege, care trebuie menţionata in Registrul Comerţului şi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.
Serviciile oferite de catre R&Ai Consulting sunt:
- intocmirea documentatiei necesara pentru oricare dintre cele doua proceduri,
- depunerea dosarului si reprezentarea dvs la Registrul Comertului,
- ridicarea documentelor emise de Registrul Comertului si inmanarea acestora catre dvs
Pentru ca e mai usor asa. Impreuna